Fra auksjonsvirksomhet og T-Ford til Toyota-suksess

Funnemarks historie starter med auksjonsvirksomhet og skoforretning i Porsgrunn. Den går via sykkelproduksjon, konfesjonsfabrikk og salg av T-Forder og flere andre bilmerker. I 1972 begynte selskapet å selge Toyota, og i dag selger firmaet biler fra 6 anlegg i Telemark, Buskerud og Vestfold.

Anders Nilsen Funnemark ble født på gården Funnemark i Lunde i 1881. 18 år seinere begynner han i tjeneste på Gjerpen sorenskriverkontor.

Men det var tydeligvis ikke utfordrende nok. Noen år seinere løser unggutten handelsbrev og registrerer firmaet A. N. Funnemark.

Anders Nilsen Funnemark ble født på gården Funnemark i Lunde i 1881. 18 år seinere begynner han i tjeneste på Gjerpen sorenskriverkontor.

Men det var tydeligvis ikke utfordrende nok. Noen år seinere løser unggutten handelsbrev og registrerer firmaet A. N. Funnemark.

Begynnelsen

Det hele startet med auksjonsforretning og salg av skotøy. Transportmidler var i fokus den gangen også.

I 1908 ble Storgaten 176 kjøpt for 14.000 kroner. Eiendommen lå på Osebro i Porsgrunn, og firmaet har holdt til i det området siden den gang.

Noen få år senere ble murgården i Storgaten 176b oppført. Her ble det produsert sykler, sydd dresser og laget møbler. Konfeksjonsfabrikken produserte 20 dresser i uka. Dressene kostet 16 kroner stykket.

«Goliath» het sykkelen, som var det første produktet, som rullet på gummihjul ut fra Funnemarks salgslokaler. Sykkelen var populær over store deler av landet. Sykkelfabrikken hadde 30 ansatte og en produksjon, som på det meste var oppe i 5.000 sykler i året.

Framsynt

Men den unge kremmeren var framsynt. Han så at framtiden krevde nye transportmidler. Hesten ville bli erstattet av automobilen. Anders Nilsen Funnemark var en av de første i Telemark som skaffet seg førerkort og tok i bruk bil.

Troen på bilen som framtidens transportmiddel gjorde at han i 1914 overtok agenturet for Dodge i Telemark. Han etablerte snart to verkstedplasser i eiendommen på Osebro, som idag er Osebro Cafe. Denne virksomheten vokste raskt. I 1920 ble Hovengsgate 6 kjøpt. Her ble låven innredet til verksted og andreetasjen ble lager for biler og deler.

På den tiden var det T-Ford som var det mest populære bilmerket. Fra 1921 til 1924 solgte Funnemark T-Forder til 3.200 kroner stykke.

I 1924 ble sykkelfabrikasjonen avviklet. Samme år fikk selskapet agenturet for General Motors, og den første ordren til fabrikken var på 26 Chevroleter.

Allerede i 20-årene var Funnemark en av landets mest betydelige bilforretninger.

Selskapet leverte også busser, lastebiler og sykebiler, som ble produsert i bedriftens eget karroseriverksted. Porsgrunns første brannbil ble levert av Funnemark i 1919.

Andre generasjon

Gründervirksomheten ble ført videre av neste generasjon. Allerede i femtiårene var Arve N Funnemark i sving i familiebedriften. På 50-tallet ble også Funnemark Bilservice etablert i Jernbanegata.

60-årene ble et travelt tiår. Da ble virksomheten på Notodden etablert. Bilutleie AS ble stiftet, og Funnemark begynte å forhandle campingvogner. I dette tiåret ble også landets første diagnosestasjon for biler innviet.

I 1971 ble avdelingen for import av radio og TV etablert i Oslo.

Toyota

17. februar 1972 ble et vendepunkt for Funnemark. Da ble selskapet forhandler av det japanske bilmerket Toyota. Noen få år senere ble Fiats transporterserie også en del av bilporteføljen. Det innebar at Funnemark noen år forhandlet biler fra Vauxhall og Opel fra GM, Toyota og Fiat/Ivecos transporterserie. Dermed var Funnemark en temmelig komplett leverandør av rullende materiell.

Men slik skulle det ikke fortsette. Spesialisering på ett merke var framtiden, og i løpet av en periode ble endringene gjennomført.

I 1979 legger Vauxhall ned produksjonen av biler med venstreratt, og året etter leverer Funnemark sin siste bil av dette merket. Fire år tidligere stanset salget av campingvogner.

Nå er Funnemark forhandler av Toyota og Fiat/Iveco. På Notodden selger selskapet Opel.

Ved utgangen av 1986 ble Fiat/Iveco-agenturet avviklet. To år senere ble salget av Opel avsluttet, og selskapet reindyrker sin satsing på Toyota.

De siste 20 årene

Allerede i februar 1984 ble Toyota nummer 5.000 levert i Telemark. Salget var faktisk så stort det året at Toyota nummer 6.000 ble levert i desember.

I Telemark er Funnemark nå etablert med utsalg i Seljord, på Notodden og Rjukan, i tillegg til hovedkontoret i Porsgrunn. I 1988 åpent også en avdeling i Drangedal. Samme år leverer selskapet sin Toyota nummer 10.000 siden 1972. Funnemark har også utsalg på Kongsberg og i Hokksund.

I 1989 overtar tredje generasjon ledelsen av selskapet, Egil Funnemark blir daglig leder og Arve N. Funnemark går over i rollen som arbeidende styreformann.

Fra 1995 er selskapet eneforhandler for Toyota i Telemark. Etter den tid er utsalgene på Rjukan og i Drangedal nedlagt. Et nytt komplett Toyota bilanlegg åpnes på Hokksund i 2002. Dette anlegget blir etter kort tid en suksess med sin gode beliggenhet.

I 2004 blir Porsgrunn anlegget sin salgsavdeling bygget ut med 2400 kvm. Nybygget huser salgshall for nye biler og verksted for klargjøring av nye og brukte biler samt kosmetisk klargjøring. Den gamle salgshallen på 1200 kvm blir en stor og flott bruktbilhall.

Fra juni 2005 overtar vi Nanset Standard sin Toyota avdeling i Larvik og blir Toyota forhandler for Larvik og Lardal kommune.

24. april 2007 lander Toyota sin Europa president Seiichiro Adachi på Torp med selskapets eget jetfly. Eneste formål er å besøke Toyota forhandleren i Porsgrunn - en av 2.000 Toyota forhandlere i hele Europa. En lang bilkortesje med sorte Rav4 som huser president, visepresident, assistenter og "koffert bærere" samt en stor delegasjon fra Toyota Norge. En stor annerkjennelse for den jobben vi har gjort for Toyota.

Seljord bygger nytt stort karosseri- og lakkverksted som innvies i februar 2010. Bygget inneholder også en moderne og rasjonell klargjøringsavdeling for nye og brukte biler. Nybygget er på 1250 kvm og er tilpasset arkitekturen i området.

På Kongsberg blir det bygget ny salgshall og foretatt en betydelig oppgradering av resten av anlegget. Dette innvies i mars 2011, mens utomhus oppgraderes og ferdigstilles i august 2012.

24. november 2011 møter Egil Funnemark Toyota sin Europa president Didier Leroy i Brussel. Sammen med en dansk, svensk og finsk Toyota forhandler, blir vi tatt godt i mot for å forklare hvor viktig det er at Toyota forsatt har en varebil av type Hiace i modellprogrammet.

1. juni 2012 kjøper vi en 22 mål stor eiendom i Larvik som tidligere har vært benyttet av Skagerak Nett som hovedkontor og verksteder. På sikt skal eiendommen utvikles til et nytt og moderne Toyota anlegg.

6. mai 2013 er det nok en gang innvielsesfest i Seljord. Da er det ny salgshall, nytt kundemottak og delelager samt oppgradering av inngangsparti og sosiale rom som står ferdig. Sommeren 2013 er utomhus anlegget gitt et løft og hele anlegget fremstår som moderne og rasjonelt i god kvalitet.

På Notodden ble anlegget utvidet med 1.743 kvadratmeter og eksisterende anlegg totalrenovert. Totalt har Funnemark Notodden et topp moderne anlegg på 3.400 kvm som ble innviet 15. juni 2017

4. mai 2018 overtar Funnemark Toyota Sandefjord AS. Dette er en komplett veldrevet Toyota forhandler med 19 dyktige medarbeidere som ligger på Pindsle i Sandefjord. Toyota Sandefjord skiftet navn etter overtakelsen til Funnemark Sandefjord AS.

Etter overtakelsen av Sandefjord er det totalt 180 ansatte i Funnemark.

I år 2020 leverte vi 1.918 nye og 2.666 brukte biler, totalt 4.584 biler.